Nieuwsbrief
T
F
Mon 28.05 - 20:30

Tabu

Miguel Gomes, 2012, 120’, Portuguees, Pools en Engels gesproken, Engels ondertiteld, Blu-ray
i.s.m. Kinoautomat

ticket: €6 (standaard) / €4 (reductie)

RESERVEERGraaf in je geheugen en mijmer mee, Kinoautomat transformeert de zaal tot tijdscapsule voor een dichterlijke ontdekkingsreis doorheen het rijk der herinnering. In Tabu biedt Miguel Gomes een teder tweeluik rond verloren levens en oplaaiende hartstocht.

Net gehospitaliseerd denkt Aurora terug aan haar dagen in Portugees Afrika en de geliefden die ze daar achterliet. Deze romantische reflecties zetten een zoektocht in gang naar de man die als splinter in haar hart vastzit. Gomes glijdt doorheen verschillende raamvertellingen, gevoelsstaten en droombeelden voor een poëtisch portret van een duistere passage in de Portugese geschiedenis. Verleden, heden en fantasie vloeien naadloos samen in het raderwerk van de menselijke hunkering en Gomes kneedt deze melancholie tot esthetisch register.

Gastspreker Julie Daems begeleidt ons doorheen de bitterzoete stem achter dit beeldgedicht en richt zich op het Portugese ‘saudade’. Verwijzend naar een staat van nostalgisch verlangen en laconieke liefde is saudade als emotie en thematiek terug te vinden in de Portugese cultuur.