Nieuwsbrief
T
F
Tue 12.11 - 20:30

Taipei Story

Edward Yang, 1985, 110’, DCP, Nederlands ondertiteld
i.s.m. Film-Plateau

ticket: €6 (standaard) / €4 (reductie)

RESERVEEREdward Yang was een van de sleutelfiguren van de Taiwanese New Cinema, de modernistische filmstroming die vanaf de jaren 1980 Taiwan op de filmkaart zette. Films uit deze stroming focussen veelal op een verwarde generatie die verloren loopt tussen traditie en moderniteit.

In Yangs Taipei Story staat Ah-Long voor de traditie. Hij leeft in het verleden en draagt familiewaarden en vriendschap hoog in het vaandel. Zijn vriendin Azhen, een verwesterde zakenvrouw, staat voor de moderniteit. Via hun desintegrerende relatie schetst Yang een beeld van de urbane vervreemding.

Net als bij Antonioni blijken aspecten als verveling, eenzaamheid en bedrog inherent verbonden met het leven in de onpersoonlijke grootstad. Hou Hsiao-hsien, die andere Taiwanese grootmeester, vertolkt het mannelijk hoofdpersonage in Taipei Story. Hou was tevens coscenarist, stelde zijn huis in onderpand om de film te financieren en werkte recent nog mee aan de restauratie van de film, uitgevoerd door Cinematek in samenwerking met de Cineteca di Bologna en The Film Foundation van Martin Scorsese.

De film wordt ingeleid door Gertjan Willems (UGent).