Nieuwsbrief
T
F
Sun 11.10 - 14:30

Talking About Trees

Suhaib Gasmelbari, 2019, 93’, DCP, Arabisch, Engels & Russisch gesproken, Engels ondertiteld

ticket: €6 (standaard) / €4 (reductie)

RESERVEERVier gepassioneerde filmmakers op rust trekken in Soedan van dorp tot dorp. In hun oldtimer busje hebben ze een projector, een scherm en een kopie van Charlie Chaplin Modern Times mee. Overal waar ze komen, geven ze jongeren een klassieke filmbeleving. De vier vrienden zagen hun filmcarrière in 1989 in rook opgaan toen een militaire coup werd gepleegd. Sindsdien zijn ze op deze cinefiele missie, waarbij ze op zware tegenkanting van de regering botsen. In de documentaire Talking about Trees volgt regisseur Suhaib Gasmelbari het viertal terwijl ze de ruïnes van een ooit bloeiende buitencinema in Khartoum willen heropenen. Het klinkt simpel, maar de opdracht krijgt Mission Impossible-allures.

De strijd voor kunst en cultuur tegenover een - op z’n zachtst gezegd - niet-cultuurminnende regering is brandend actueel. Toch gaat deze documentaire over veel meer. Het is een poëtisch portret van vriendschap, menselijke waardigheid en cinefiele obsessie, met een heerlijke dosis humor en surrealisme - met een scène waarin een kameel een gedetailleerde rondleiding krijgt in de te heropenen bioscoop.

“Every now and then a documentary comes along that understands why cinephilia can be a vital part of our psychological makeup, and why it has meaning in our waking hours as well as in our dreams. Talking About Trees is such a film...” (Variety)

Deze vertoning vindt plaats in de MIRY Concertzaal. Lees meer.