Nieuwsbrief
T
F
Thu 17.02 - 20:30

The Cloud-Capped Star (1960)

Ritwik Ghatak, India, 1960, 127'
i.s.m. Classics Restored

ticket: €6 (standaard) / €4 (reductie)

RESERVEERIn The Cloud-Capped Star gebruikt Ritwik Ghatak de genreconventies van het melodrama om de onmetelijkheid van het verdriet te belichamen dat veroorzaakt werd door de opdeling van Bengalen in een Indisch en een Pakistaans deel (nu Bangladesh) in 1947. Hij focust op de daaruit voortvloeiende vluchtelingencrisis en vertelt zijn verhaal vanuit een vrouwelijk perspectief, met aandacht voor de weerslag van de breuk in het dagelijkse leven van een vluchtelingenfamilie en haar enige kostwinner Nita (een schitterende rol voor Supriya Devi).

Ghatak giet dit alles in composities vol diagonalen, gevormd door bomen, rivieroevers, een trein… Hij voegt daar een aangrijpende soundtrack aan toe, met muziek die tussen diepe dalen en plotselinge hoogtes schommelt, met treinlawaai dat het ritme van de traditionele liederen doorsnijdt. Ghatak creëert zo een spanning van botsingen en conflicten die eerst nog in bedwang zijn, maar op elk moment kunnen losbarsten. Ondanks die uitdagende vorm, is The Cloud-Capped Star de enige film in Ghataks oeuvre die commercieel succesvol was. Hij wordt dan ook terecht beschouwd als een klassieker van de wereldcinema.

The Cloud-Capped Star werd in 2019 gerestaureerd door The Criterion Collection in samenwerking met The Film Foundation en Cineteca di Bologna, op basis van de originele camera- en geluidsnegatieven, en een vertoningskopie bewaard in National Film Archive of India.