Nieuwsbrief
T
F
Fri 18.03 - 20:30

The Earth Is Blue as an Orange (2020)

Iryna Tsilyk, 74', Oekraïne, Engels ondertiteld

ticket: €6 (standaard) / €4 (reductie)

RESERVEERIn het door conflict geteisterde Donbas probeert Anna als alleenstaande moeder haar vier kinderen van de aanwezige oorlogsgruwel te behoeden. Met dreiging en terreur als deel van het alledaagse leven, vinden ze hun vlucht in de alternatieve wereld van de cinema. Om hun ervaringen een plek te geven, begint het gezin zichzelf toe te leggen op het maken van een eigen film. Zodoende wordt de cinema een lens om zichzelf en de harde levensomstandigheden te begrijpen en terug hoop te vinden.

Documentairemaakster Iryna Tsilyk startte vanuit dit filmproces, maar liet de film groeien tot een intiem portret van moederschap in oorlogstijd. Wat als een therapeutisch project start, wordt al snel een indringende verkenning van menselijke weerbaarheid en de helende kracht van het gezamenlijk maken. Daarenboven biedt The Earth Is Blue as an Orange een genuanceerde kijk op de oorlog in Oekraïne en de tol die deze heeft op de plaatselijke bevolking.

Alle inkomsten uit deze vertoning worden verzameld voor HoGent studenten te helpen die momenteel door het conflict getroffen worden.