Nieuwsbrief
T
F
Sat 07.11 - 18:00

The Halt (GEANNULEERD)

Lav Diaz, De Filipijnen, 2019, 276’, DCP
i.s.m. Courtisane

ticket: Geannuleerd

RESERVEERManilla, 2034. Door enorme vulkaanuitbarstingen in de Celebeszee in 2031 leeft Zuidoost-Azië reeds 3 jaar letterlijk in de duisternis, al het zonlicht is verdwenen. Gekken controleren landen, gemeenschappen, enclaves en nieuwe stadstaten. Catastrofale epidemieën teisteren het continent. Miljoenen zijn gestorven, miljoenen zijn vertrokken.

Een waanzinnige dictator is aan de macht en militairen voeren standrechtelijke executies uit. In de neergutsende regen houden drones iedereen in de gaten. Het werk van de gelauwerde Lav Diaz is sterk verbonden met de geschiedenis en het lot van de Filipijnen. In deze toekomstfantasie lezen we de tragiek van het heden. In zwart-wit, met sober maar trefzeker neergezette scènes - Diaz’ gebruikelijke royale lengte en symboliek - beweegt The Halt tussen politieke satire en psychologische peiling van het land.

Onder de personages vallen twee vrouwelijke leiders van de Special Forces, die machtige posities bekleden en een liefdesrelatie hebben. Hun pad kruist dat van een voormalig docent geschiedenis, nu een zwijgzaam lijdende callgirl. Een ex-rockster is strijder geworden. Schuldgevoel, nationaal geheugenverlies en de keuze tussen gewelddadig of vreedzaam verzet kleuren de kalm opgebouwde plot met een onverwachte ontknoping.