Nieuwsbrief
T
F
Wed 22.05 - 20:30

The Kindergarten Teacher

Sara Colangelo, 2018, 96’, DCP
Engels gesproken, Nederlands ondertiteld

ticket: €6 (standaard) / €4 (reductie)

RESERVEER


Het is nooit helemaal duidelijk wat juf Lisa (Maggie Gyllenhaal) drijft wanneer ze Jimmy stimuleert iets met zijn talent te doen. Uit het niets improviseert de kleuter zo nu en dan een prachtig stukje tekst, mysterieus, als een orakel. Lisa houdt haar schriftje dicht bij zich voor wanneer een nieuw kunstwerkje uit Jimmy’s mond zou komen. Ze pusht Jimmy’s vader om zijn zoon de juiste aandacht te geven en wanneer hij dat niet doet, drijft zij haar engagement op.

Jimmy wordt meer en meer een project. Of eerder: haar project, een verlengstuk van een verloren gegane ambitie. De hardnekkigheid waarmee ze Jimmy pusht onthult de bodemloosheid van haar onderliggende frustraties. En dan is het maar de vraag wiens project dit echt is.

The Kindergarten Teacher, een Amerikaanse remake van de gelijknamige Israëlische film uit 2014, laat de ethische vragen grotendeels open, en roept daarmee een rijkdom van schakeringen op. In een balans tussen drama en thriller toont het de grijstinten tussen bescherming en bedreiging, affectie en intimidatie, inspiratie en manipulatie, engagement en misbruik. Een meeslepende tocht doorheen de kronkels van de moraliteit.

De vertoning is deel van de reeks Please Release Me, een samenwerking tussen Cinema Zed, Cinema Zuid, KASKcinema, Kunstencentrum Buda, The Roxy Theatre en Focus Knack.