Nieuwsbrief
T
F
Thu 28.04 - 20:30

The Straight Story (1999)

David Lynch, 35mm, VSA, 1999, 112', Engels ondertiteld

ticket: €6 (standaard) / €4 (reductie)

RESERVEERIn 1994 reed er een man van Wisconsin naar Iowa op een grasmaaier. Als dat geen premisse is voor een typische David Lynch-film, wat dan wel?

Lynch sloeg met deze film een sympathieke route in en verfilmde het waargebeurde verhaal van bejaard oorlogsveteraan Alvin Straight. Wanneer hij hoort dat zijn broer, met wie hij al jaren contact is verloren, plots een hartinfarct heeft gehad en waarschijnlijk niet meer beter zal worden, is hij vastbesloten om hun relatie op een fijne manier af te ronden. Er is enkel één probleem: zijn broer woont zo’n 390 kilometer verder in Wisconsin en rijbewijsloze Alvin heeft geen enkele manier om daar te geraken. Dit houdt de koppige, optimistische man echter niet tegen en hij besluit toch te vertrekken. Op zijn grasmaaier.

Dit is het begin van wat Lynch later zijn meest experimentele film zal noemen. De film werd chronologisch gedraaid, terwijl de cast en crew Straight’s originele route volgden. Als familiefilm die naast plot veel meer draait om personages en hun ervaringen, is A Straight Story de perfecte gelegenheid om de rest van Lynch’ oeuvre op een empathischere manier te herbekijken.

Deze film wordt ingeleid door KASKcinema techniektovenaar Dieter Lapauw. De originele 35mm-kopie komt uit de collectie van Cinematek.