Nieuwsbrief
T
F
Tue 14.01 - 20:30

The Truman Show

Peter Weir, 1998, 103', Blu-ray, Engels gesproken & Nederlands ondertiteld

ticket: €6 (standaard) / €4 (reductie)

RESERVEERVanavond kijken we naar een film waarin we anderen zien kijken. Uitgebracht in 1998, een jaar voordat de eerste aflevering van Big Brother uitkwam, dient The Truman Show als een dystopische waarschuwing voor de gevolgen van exploiterend entertainment.

“In case I don’t see you… good afternoon, good evening, and good night”, zijn de woorden waarmee Truman Burbank zijn buren dagelijks begroet. Hij leeft een typisch, Amerikaans leven op het zonnige eiland Seahaven. Zonder dat hij het weet is hij echter de ster van The Truman Show, een reality serie die 24 uur per dag wereldwijd wordt uitgezonden. Regisseur Christof zet vanuit zijn controlekamer Trumans volledige leven in scène: de job die hij heeft, de vrouw die hij trouwt en de dood van zijn vader zijn allemaal gemanipuleerd. Christof heeft echter niet alles in de hand en langzaamaan merkt Truman scheurtjes op in zijn perfecte leven.

Truman ziet zijn geconstrueerde realiteit langzaam wegbrokkelen en staat voor de keuze een nieuwe te ontdekken. Deze existentiële fictiefilm over fictie zegt iets belangrijk over de realiteit en moedigt de kijker aan zijn eigen leven in handen te nemen.

Deze film wordt ingeleid door Sven De Schutter (KUTfilm) en voorafgegaan door een Kort Applaus voor The Many Deaths of John Hurt (Jens Burez, 2015, 10’), een keuze van KA_F, de studentenvereniging KASK Film.

Dit is een vertoning in het kader van themamaand FRICTIE, een focus op de ficties van de realiteit.