Nieuwsbrief
T
F
Wed 25.09 - 22:30

The War of The Roses

Danny DeVito, 1989, 116’, Engels gesproken, niet ondertiteld, Blu-ray

ticket: €6 (standaard) / €4 (reductie)

RESERVEERCommerciële Amerikaanse cinema zit vol ideologieën over de basisvorm van sociale eenheden in de maatschappij. Meestal bestaan de contouren uit een man en een vrouw, een huwelijk en een huis, een kind en een hond. Op een even hilarische als donkere manier toont The War of The Roses de keerzijde.

Het verhaal begint nochtans als uit een klassieke film: Oliver en Barbara ontmoeten elkaar, worden verliefd, gaan samenwonen en trouwen. Lang duurt het echter niet vooraleer de fundamenten van hun huwelijk lossen. Scènes uit een huwelijk is dit echter niet; regisseur Danny DeVito heeft allerminst interesse in een Bergmaniaanse ontleding van ontbindende liefde. Wel focust hij, met een scherp satirisch oog, op de bitsige strijd tussen Oliver en Barbara.

Deze zwarte komedie, in de stijl van co-cultfilms Serial Mom en Death Becomes Her, wordt gedragen door Kathleen Turner en Michael Douglas. Als een antithese van hun romantische avonturenfilms The Jewel of The Nile en Romancing The Stone laten zij met een razende snelheid liefde overgaan naar haat. Zoals Danny DeVito, in zijn rol van echtscheidingsadvocaat, het in de film zegt: “House, car, boy, girl, puppy, kitty… the poor bastards never had a chance”

Dit is een film in de reeks KNT, een serie cult-, pulp- en genrefilms.