Nieuwsbrief
T
F
Sat 09.03 - 16:15

Touki Bouki

Djibril Diop Mambéty, 1973, 88’, DCP, Engels ondertiteld

ticket: €5 (standaard) / €3 (reductie, ook voor abonnees)

RESERVEER


Het brutaal energieke Touki Bouki is een van de vaandeldragers van de zogenaamde ‘African New Wave’ uit de jaren 70 en zonder enige twijfel een van de belangrijkste films die ooit op het Afrikaanse continent werden gedraaid.

De Senegalese regisseur Djibril Diop Mambéty schonk de Afrikaanse cinema een nieuwe identiteit door de invloeden van lokale tradities te mengen met de formalistische experimenten van de Franse nouvelle vague en de beeldtaal van de Amerikaanse film.

Het verhaal van een jong rebels koppel is een nauwelijks verholen ode aan Jean-Luc Godard, maar de aandacht voor de lokale elementen zoals de traditie van de ‘griot’ (verhalenverteller) en de sterke verankering in de inheemse stedelijke cultuur, zorgen ervoor dat dit ondanks de vele filmische referenties toch een film is met een eigen unieke signatuur. Daarnaast is Touki Bouki ook een film die met veel verve het duizelingwekkende cinematografisch talent van zijn maker illustreert.

Mambéty verbluft met zijn virtuoze montage, bruisend energieke cameravoering en zijn tableaus in adembenemend coloriet, een element dat in alle glorie hersteld is in deze uitstekende restauratie. Dit meesterwerk rijgt het ene grootse moment aan het andere en bevat minstens één scène – een vrijpartij op een kaal rotsplateau bij de oceaan – die tot het allergrootste behoort dat de zevende kunst ooit voortbracht.

Inleiding door David Vanden Bossche (kunstwetenschapper en filmrecensent)

Dit is een film binnen het Classics Restored Festival, in samenwerking met Cinea en kunstencentrum Buda.

Het is momenteel niet meer mogelijk om te reserveren voor deze film. Er wordt aan de kassa (open een halfuur vóór het startuur) een wachtlijst aangelegd.