Nieuwsbrief
T
F
Thu 12.12 - 20:30

Tremor - Es ist immer Krieg

Annik Leroy, 2017, 92’, DCP, verschillende gesproken talen, Engels ondertiteld

ticket: €6 (standaard) / €4 (reductie)

RESERVEER

'Es ist immer Krieg': deze onheilspellende woorden, ontleend aan dichteres en schrijfster Ingeborg Bachmann, vormen de ondertitel van Annik Leroy’s meest recente film Tremor. De zin sluit aan bij het sentiment dat door al het werk van de Brusselse fotografe en filmmaakster woekert: een gevoel van onverzoenbaarheid, een weigering zich te onderwerpen aan het geweld dat onze dagelijkse levens doordringt.

Leroy’s films laten ons voelen hoe geschiedenissen van onderdrukking en onrecht blijven spoken in het heden, en hoe hun aanwezigheid niet enkel in de littekens van het landschap van hedendaags Europa te vinden is, maar ook weergalmt in ontelbare gevallen van vernietiging die straffeloos aan ons voorbijgaan. Het zijn deze nauwelijks waarneembare, dreigende ‘tremoren’ die onze levens en relaties doordringen.

Deze sidderingen resoneren doorheen de films, video’s en installaties die Leroy sinds 1980 heeft gemaakt, werken die elk op hun eigen manier uiting geven aan Bachmanns woorden: “Hier, in deze samenleving, is er altijd oorlog. Er is geen oorlog en vrede, er is alleen oorlog.”

Deze vertoning gebeurt in samenwerking met het atelier Mediakunst van KASK en in aanwezigheid van de filmmaakster.
Met dank aan Courtisane.