Nieuwsbrief
T
F
Sun 08.03 - 14:00

Way of a Gaucho

Jacques Tourneur, 1952, 87', DCP, geen ondertitels
i.s.m. Cinea & Kunstencentrum BUDA

ticket: €5 / €3 (reductietarief ook voor KASKcinema-abonnees)

RESERVEER


Toen 20th Century Fox fondsen had die Argentinië niet konden verlaten, werd aan Jacques Tourneur gevraagd om dat geld aan te wenden, waarop Tourneur ter plaatse deze ode aan de bijna verdwenen cultuur van de gaucho’s draaide.

Rory Calhoun speelt de eigenzinnige gaucho Martin, die met lede ogen aanziet hoe de levensstijl die hij altijd verdedigd heeft aan het verdwijnen is. Nadat hij een geschil beslecht met een traditioneel tweegevecht wordt hij gedwongen dienst te nemen in het leger, waaruit hij deserteert om een guerrilla te voeren tegen de buitenlandse maatschappijen die het land innemen om spoorwegen aan te leggen.

De regisseur van Cat People en I Walked with a Zombie weet hier de kwaliteiten van het Technicolor procedé maximaal aan te wenden voor een prent die van kleur een van haar belangrijkste bestaansredenen maakt. De lokale landschappen worden gevat in overweldigend coloriet en vormen de achtergrond voor een innemend melodrama. Het scenario is van Philip Dunne die bijna 60 jaar lang scripts pende en hier tekent voor een aantal hardgekookte oneliners zoals de opmerking die een van Martins mannen maakt wanneer die — nauwelijks hersteld van dagenlange mishandeling — in duel wil gaan: “He’s a fool, but he’s very gaucho.”

Deze film word ingeleid door David Vanden Bossche (University of Wisconsin, Madison).

Met dank aan Park Circus. Gerestaureerd in 2019 door Twentieth Century Fox en The Film Foundation.

Deze vertoning is deel van Classics Restored Festival. Met een festivalpas (€35 / €20) heb je toegang tot alle films op het programma. Je kan echter ook reserveren voor de afzonderlijke films zolang de voorraad strekt.