Nieuwsbrief
T
F
Wed 28.11 - 20:30

Western

Valeska Grisebach, 2017, 121’,
Nederlands ondertiteld, DCP

ticket: €6 (standaard) / €4 (reductie)

RESERVEEREen groep Duitse bouwvakkers belandt in the middle of nowhere van landelijk Bulgarije. Ze moeten er een kleine waterkrachtcentrale bouwen, maar al snel verschuift alle aandacht naar de inwoners van het nabijgelegen dorpje. In de zinderende hitte van de zomer hangen vooroordelen, machismo en confrontaties in de lucht. Alleen Meinhard, de mysterieuze loner, past niet echt in de groep. Zwijgzaam, tanig en zelfredzaam als Clint Eastwood, lijkt hij op zoek naar iets anders. Ondanks de taalbarrière raakt hij al snel bevriend met een van de bewoners. Met alle gevolgen van dien.

Western, publiekslieveling op tal van festivals, is een verbluffende, spannende en onvoorspelbare film die niet alleen het thema van hedendaags kolonialisme, maar ook enkele van de mensen achter de schermen deelt met Maren Ade’s Toni Erdmann. Bovenal is het een film over onze tijd, waarin globalisering ervoor zorgt dat we allemaal een beetje vreemdeling zijn. Terwijl de wereld aan onze voeten ligt, zoeken we allemaal naar onze wortels.

"Grisebach toont een misplaatst chauvinisme dat verwijst naar de machtsverhoudingen in de EU. Het is de meest relevante niet-gereleaste film van het jaar." (Kevin Decoster, programmator van Kunstencentrum Buda, over Western)

Deze vertoning is deel van de reeks Please Release Me, in samenwerking met Cinema Zed, Cinema Zuid, Kunstencentrum Buda, The Roxy Theatre en Focus Knack.