Nieuwsbrief
T
F
Thu 16.05 - 20:30

You have no idea how much I love you

Pawel Lozinski, 2016, 80’, DCP
Pools gesproken, Engels ondertiteld

ticket: €6 (standaard) / €4 (reductie)

RESERVEER


In deze Poolse documentaire gaan twee vrouwen, moeder en dochter, bij een therapeut. Vijf sessies lang blijven we op hun gezichten geplakt, op hun tranen, hun bewegingen en hun stilstand, maar vooral op hun woorden.

Zoals het bij een therapeutisch proces gaat, is de aanmeldingsklacht slechts een verschijnsel aan de oppervlakte van een vernestelde knoop van onuitspreekbare impulsen en onuitgesproken verhalen. De focus verschuift langzaam van het ‘problematische gedrag’ van de dochter naar de geschiedenis van de moeder.

Er verschijnen scheurtjes in de betekenis die ze geeft aan moederlijke zorg en liefde, twee posities die moeilijk te onderscheiden zijn.

Psychologische klachten zijn vaak gelinkt aan intieme verhalen die niet meer te verdragen zijn, stukken onbewust geconstrueerde fictie in een knoop met de realiteit. In het geval van deze moeder en dochter wordt aan het publiek de vraag gesteld wat deze fictie is.

Kan de moeder de dochter zien voor wie ze is, of zal zij altijd een object zijn dat gemodelleerd is naar haar blik? Welk nieuw verhaal moeten ze construeren om elkaar als afzonderlijke entiteit te beschouwen?

Onder invloed van therapeut Bogdan de Barbaro ontwarren de vrouwen hun verhalen van elkaar, tot die amper nog iets met elkaar te maken hebben. Misschien is vanuit dat soort afstand wel een nieuwe liefde mogelijk.