Nieuwsbrief
T
F
Tue 13.11 - 20:30

Zabriskie Point

Michelangelo Antonioni, 1970, 110’,
Engels gesproken, Nederlands ondertiteld, 35mm
i.s.m. Film-Plateau

ticket: €6 (standaard) / €4 (reductie)

RESERVEERMet Zabriskie Point, Antonioni’s tweede Engelstalige film na Blowup (1966), verlegt de Italiaanse cineast zijn focus van de Londense swinging sixties naar de Amerikaanse tegencultuur van de late jaren zestig. De schreeuwerige chaos van Los Angeles en de verzengende heuvels van Death Valley – de archetypische setting van de klassieke western – materialiseren de vervreemding en existentiële leegte die Antonioni’s oeuvre typeren.

De tegenstelling tussen stad en woestijn – tussen cultuur en natuur – die in de film vervat zit, past binnen een specifiek Italiaans perspectief op de Verenigde Staten als baken van moderniteit dat ook spaghettiwesterns reflecteren. Geweld en gevaar schuilen niet – zoals in veel klassieke westerns – in de ongerepte wildernis, maar in de moderne stad waar individualisme en hebzucht de dienst uitmaken.

Antonioni’s film bekritiseert niet alleen de mainstream samenleving, maar ook de tegencultuur zelf. De film sloeg minder dan verhoopt aan bij het hippiepubliek waarop MGM gemikt had. Zabriskie Point staat dan ook te boek als een mislukking voor Michelangelo Antonioni, en kreeg pas later de erkenning die de film verdiende.

Deze film wordt ingeleid door Lennart Soberon.