Nieuwsbrief
T
F

Blow-Up

Michelangelo Antonioni

1966, 111 min, Verenigd Koninkrijk/Italië/Verenigde Staten, taal: Engels, ondertitels: Nederlands, 35mm
i.s.m. Film-Plateau

Voorstelling:

Tue 21.03 20:30 tot 22:30

Gebaseerd op een novelle van Julio Cortazar speelt dit verhaal zich af in Londen in de jaren 1960. Thomas is een cynische fotograaf die er graag op uit trekt om eindelijk iets te vinden dat de moeite waard is om te fotograferen. Wanneer hij een koppeltje in een innige omhelzing fotografeert in een park, blijkt de vrouw daar niet mee opgezet.

Ze eist de negatieven maar stiekem houdt hij de originelen en ontdekt zo dat hij ooggetuige was van een moordcomplot. Hij raakt geobsedeerd door de zaak met gevaar voor eigen leven. Schijn en zijn blijken echter twee verschillende zaken, en dat maakt deze film tot een heuse metafoor voor de aantrekkingskracht van beelden. De fotografie is hier de aanleiding voor een gesofisticeerde film van één van de grote namen uit de Italiaanse cinema. Onder een saus van minimal jazz van Herbie Hancock brengt Antonioni hier een sfeervolle schets van de tijdsgeest met een hoog rock ’n rollgehalte. Zo trekt Thomas naar een club waar The Yardbirds optreden met Jimmy Page en Jeff Beck in persoon.

Antonioni is niet alleen de regisseur van klassiekers als La Notte (1961) of Professione: Reporter (1975): met Blow-Up voedde hij het voyeur-thema dat vanaf de jaren 1970 des te populairder zou worden.

De film wordt ingeleid door Florian Vanlee.