Nieuwsbrief
T
F

Christoph Girardet

Christoph Girardet

i.s.m. UGent

Voorstelling:

Wed 07.12 18:00 tot 19:30

ticket: €5 (standaard) / €3 (reductie)
RESERVEER

Christoph Girardet studeerde aan de filmafdeling van de Hochschule für Bildende Künste in Braunschweig. Sinds 1989 maakt hij video’s en installaties, vaak in samenwerking met Matthias Müller. Zijn filmpraktijk kenmerkt zich door een veelvuldig gebruik van found footage.

Silberwald (Girardet) 2010, 12'
Silberwald trekt de aandacht naar de overvloedig geënsceneerde naïviteit van de naoorlogse Duitse Heimatfilms. Drie gesynchroniseerde projecties tonen veranderende tableaus die de inwisselbaarheid van pictorale berglandschappen en geïdealiseerde panorama’s in dergelijke films aanwijzen. De schijnbaar onschuldige verschijningen, handelingen en acties van de archetypische protagonisten in de omringende natuurzichten worden in Silberwald gebundeld en samengevoegd in een narratief over relaties en afzondering, rivaliteit en desoriëntatie, angst en ontkenning.

Manual (Christoph Girardet & Matthias Müller) 2002, 10'
Manual combineert beelden van een gedateerde technologie die toegepast werd in Amerikaanse televisieseries uit de jaren zestig met een vrouwenstem uit een Hollywood-melodrama. Kille afstandelijkheid ontmoet zo overdreven emoties. Aan de hand van eindeloze close-ups van knoppen, schakelaars en controlepanelen, en een choreografie van een machinale lichaamstaal, reduceert Manual de notie van de handelbaarheid van het leven tot een belachelijke absurditeit.

Fabric (Girardet) 2014, 10'
Fabric is een montage van workprints voor een Nederlandse commerciële film over een veroude soort kunstzijde. De zoekgeraakte delen worden aangeduid door pieptonen die de stilte van de soundtrack onderbreken. Fabric volgt een kwetsbaar nieuw narratief, maar genereert ook een tegenhanger van een verloren gegaan artefact.

Synthesis (Girardet) 2015, 8'
Met een soepele dubbele projectie combineert Synthesis found footage van versleten educatieve en promotionele films over chemie, fysica en gezondheidszorg, begeleid door een lezing van Genesis.

Contre-jour (Christoph Girardet & Matthias Müller) 2009, 11'
Blurs, lichtflitsen en stroboscope montages verbrokkelen de realiteit tot schematische beelden die het netvlies lijken te martelen.
(Kristina Tieke)

Meteor (Christoph Girardet & Matthias Müller) 2011, 15'
Meteor toont de belevenissen en de fantasiewereld van een jongen die op de rand staat van zelfontdekking in een samenraapsel van filmbeelden, ontwortelde sprookjesmomenten en vintage science-fiction. Gevoed door een kinderlijke en mediaal gestimuleerde verbeelding begint een wonderlijke reis vertrekkende vanuit de kinderkamer naar een gekunstelde kosmos.

Hij gaat in gesprek met Steven Jacobs (UGent) en het publiek.