Nieuwsbrief
T
F

Daisies

Věra Chytilová

1966, 74 min, Tsjecho-Slowakije, taal: Tsjechisch, ondertitels: Nederlands, DCP

Voorstelling:

Tue 23.05 20:30 tot 21:45

ticket: €5 (standaard) / €3 (reductie) / gratis (Subbaculta-leden)
RESERVEER

Marie I en Marie II voeren in badpak een zelfreflexieve discussie. Ze zijn hun gehoorzame leven beu. Het wordt dringend tijd het duistere pad van het leven in te slaan. Hun vragen krijgen een feministische kwinkslag wanneer ze beslissen om mannen in hun vizier te nemen tijdens destructieve, psychologische spelletjes. Existentiële bevragingen (het verschil tussen de woorden “Ik hou van je” en “een ei”?) nemen na verloop van tijd meer absurde proporties aan.

De donkere komedie Daisies, geregisseerd door de feministe Věra Chytilová, was een mijlpaal in de Tsjechoslowaakse New Wave (Nova Vina) van de jaren 60. De film werd verbannen tijdens het Communistisch Regime en kreeg het label Verbeelding van het Onbeheerste. Het breken van opgelegde conventies gebeurt niet enkel door beide hoofdpersonages, de vormelijkheid en beeldvoering van de film weigert ook enkele audiovisuele regels. De bruuske montage, de benadering van het materialisme van film aan de hand van collages,... bepaalt de vervreemding als kijker.

Daisies’ boodschap kent nog altijd een relevantie in deze moderne tijd: kies je eigen strijd, leg de focus op de dingen die er toe doen en weiger gehoorzaam te zijn aan de arbitraire conventies opgelegd door autoriteiten.