Nieuwsbrief
T
F

Dancer in the Dark

Lars von Trier

2000, 122 min, Denemarken, taal: Engels, Nederlands, 35mm
i.s.m. Film-Plateau

Voorstelling:

Tue 16.02 20:30 tot 22:30

ticket: €5 (standaard) / €3 (reductie)
RESERVEER

Musicalliefhebster Selma migreerde met haar zoontje uit Tsjecho-Slowakije naar Amerika en leidt daar een leven van zware arbeid en bittere armoede. Deze harde omstandigheden worden enkel aangedikt door de degeneratieve oogziekte waar Selma aan lijdt, een aandoening die haar uiteindelijk blind zal maken en die bovendien erfelijk is. Om haar zoontje te behoeden voor hetzelfde lot, spaart ze voor een corrigerende oogoperatie, maar een gelukkig leven is haar niet gegund.

De film vormt het slotstuk van Lars von Triers ‘Gouden Harten Trilogie’ over goede zielen in barre situaties en werd in 2000 op Cannes bekroond met de Gouden Palm. Ook Björk won er de prijs voor beste actrice.

Von Trier is zich maar al te bewust van de melodramatische aard van het verhaal en verwerkt Selma’s beproevingen in het format van een klassieke Hollywoodmusical. Inclusief felle pastelkleuren, vrolijke deuntjes en dansende houthakkers. De leugens hekelend die Hollywood al decennia als zoete koek meegeeft, drijft von Trier bijtend de spot met klassieke Americana en de conventies van het genre. Zo slaat hij de Amerikaanse droom met kwinkslagen brutaal aan diggelen.

De film wordt ingeleid door Lennart Soberon.

RESERVEER HIER JE TICKETS