Nieuwsbrief
T
F

De Aanslag

Fons Rademakers

1986, 144 min, Nederland, taal: Nederlands, Engels, Duits, DVD
i.s.m. Film-Plateau
i.s.m. KANTL

Voorstelling:

Mon 09.05 20:00 tot 22:45

ticket: €5 (standaard) / €3 (reductie)
RESERVEER

Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog overleeft de jonge Anton Steenwijk als enige van zijn familie een Duitse represaillemaatregel. De film volgt Anton gedurende de veertig jaar volgend op deze tragische gebeurtenissen. Hij probeert de traumatische ervaring uit zijn jeugd zo ver mogelijk naar een uithoek van zijn geest te verbannen, tot de realiteit gaandeweg zijn leven binnensijpelt en hem dwingt om het verleden onder ogen te zien.

Harry Mulisch’ De Aanslag is door de aanwezige symboliek en de subtiele verhoudingen tussen de thema's schuld, wroeging, liefde en wraak geen eenvoudig te verfilmen boek. Dit heeft regisseur Fons Rademakers er niet van weerhouden er een relatief toegankelijke film van te maken waarin hij de acteurs tot grote prestaties stuwt. Het verhaal wordt in krachtige lijnen verteld en werkt op vernuftige wijze naar een aantal climaxen.

Camerawerk en art-direction zijn van een uitzonderlijk hoge kwaliteit, met een uitmuntende sfeertekening van de verschillende tijdvakken (van de oorlogsjaren tot de jaren '80). Mede door het winnen van de Oscar voor beste niet-Engelstalige film werd De Aanslag een hoogtepunt uit de Nederlandse filmgeschiedenis.

De aanslag wordt ingeleid door filmdocent en –onderzoeker Roel Vande Winkel.

RESERVEER