Nieuwsbrief
T
F

Hadewijch

Bruno Dumont

2009, 105 min, Frankrijk, taal: Frans, Arabisch, Frans, Nederlands, i.s.m. Film-Plateau
i.s.m. KANTL

Voorstelling:

Mon 25.04 20:00 tot 22:15

ticket: €5 (standaard) / €3 (reductie)
RESERVEER

Regisseur Bruno Dumont neemt in de Franse cinema een heel eigenzinnige plaats in. Zijn werk wordt gerekend tot de moderne ‘Franse cinema van het lichaam’ waartoe ook Claire Denis, Gaspar Noé, Diane Bertrand en François Ozon behoren.

In Hadewijch waagt hij zich aan een vrije en zinnelijke bewerking van de Liederen van de 13e-eeuwse gelijknamige heiligvrouw, die in de 13e eeuw op unieke en virtuoze wijze de goddelijke Minne en de passionele mystiek wist te bezingen. De fanatiek gelovige Hadewijch verlangt naar een eenwording met God. Het besef van de uiteindelijke onbereikbaarheid daarvan, vormt de grondslag van het personage Céline, die letterlijk de bruid van Christus wil zijn. Haar ver doorgedreven passie zorgt ervoor dat ze uit het klooster verbannen wordt, en in de alledaagse werkelijkheid naar verlossing moet zoeken.

Dumont - zelf atheïst – kan met deze enigmatische hedendaagse parabel zijn aantrekkingskracht tot het mystieke niet verhullen. Tegelijkertijd concludeert hij dat er in the end niets anders is dan aardse, menselijke verlangens. De invloed van schilders als Permeke of Bosch en cineasten als Mathieu Kassovitz en – vooral - Robert Bresson is nooit ver weg. Bruno Dumont werd al verschillende keren gelauwerd (o.m. de Grand Prix in Cannes voor L’humanité en Flandres). Ook Hadewijch viel in de prijzen en wist de Film Critics Award op het Toronto International Film Festival weg te kapen.

Hadewijch wordt om 20:00 ingeleid door Sam De Wilde

RESERVEER HIER JE TICKETS