Nieuwsbrief
T
F

La passion de Jeanne d’ Arc

Carl Theodor Dreyer

1928, 110 min, Frankrijk, taal: geen, 35mm
i.s.m. Film-Plateau

Voorstelling:

Tue 29.09 20:30 tot 22:30

ticket: €5 (standaard) / €3 (reductie)
RESERVEER

Toen Carl Th. Dreyer in Frankrijk uitgenodigd werd om een film te maken, richtte hij zich op de laatste levensdagen van Jeanne d’Arc, de iconische heldin uit de honderdjarige oorlog tussen Frankrijk en Engeland. Het relaas over de ondervraging, foltering en executie van Jeanne is volledig gebaseerd op de originele procesdocumenten. Dat een Deense regisseur zich waagde aan een dergelijk Frans-nationaal geladen onderwerp zorgde voor controverse en de film onderging dan ook censuurmaatregelen van de Kerk en de overheid.

Men was er lange tijd van overtuigd dat de originele versie van één van de laatste grote klassiekers van de stille film voor eeuwig was verloren gegaan. Tot men in de jaren 80, in een psychiatrische instelling in Oslo, een exemplaar van Dreyers oorspronkelijke La passion de Jeanne d’ Arc terugvond.

In dit formele experiment – Dreyer wijst make-up af en kiest resoluut voor close-ups en frontaal licht – vertolkt Renée Jeanne Falconetti (soms ook Maria Falconetti genoemd) met een ongelooflijke intensiteit de breekbare doch moedige Jeanne d’ Arc. Met haar ultieme verpersoonlijking van het universele lijden is het mede haar verdienste dat deze meesterlijke film een haast mythische status gekregen heeft.

De film wordt ingeleid door Gertjan Willems en live muzikaal begeleid door Tom Vanderschueren.

RESERVEER HIER JE TICKETS