Nieuwsbrief
T
F

La tierra y la sombra

César Augusto Acevedo

2015, 94 min, Colombia, taal: Spaans, ondertitels: Nederlands, DCP

Voorstelling:

Fri 23.12 20:30 tot 22:00

ticket: €5 (standaard) / €3 (reductie)
RESERVEER

Alfonso is een oude boer, die naar huis terugkeert om voor zijn doodzieke zoon te zorgen. Wanneer hij bij zijn oude woning aankomt, ontmoet hij opnieuw de vrouw die ooit zijn echtgenote was, samen met zijn schoondochter en kleinzoon. Uitgestrekte suikerrietplantages omgeven het huis, en zorgen voor aanhoudende aswolken. Zeventien jaar nadat hij zijn gezin verliet, probeert Alfonso zijn plaats terug te vinden en zijn familie te redden.

De Colombiaanse regisseur César Augusto Acevedo begon op twintigjarige leeftijd aan La tierra y la sombra, na de dood van zijn moeder. Hij had tien jaar nodig om de film te voltooien - ten goede, want hij sleepte er de debuutprijs op Cannes 2015 mee in de wacht. Acevedo’s met symboliek doordrongen regie en de prachtige verstilde fotografie van Mateo Guzman brengen het platteland van Colombia als een dorre en grijze woestenij in beeld. Slow cinema op z’n donkerst.

La tierra y la sombra is een film in de reeks Please Release Me, een nieuw initiatief waarbij vier filmhuizen uit vier provincies – kunstencentrum BUDA (Kortrijk), Cinema Zed (Leuven), Cinema Zuid (Antwerpen) en KASKcinema (Gent) – een recente film die niet in het reguliere bioscoopcircuit kwam een alternatieve release geven. Deze vertoningsreeks wordt ondersteund door mediapartner Knack Focus.

"Cesar Acevedo's deliberately paced and distant-feeling debut works its way under audiences' skin, weaving a haunting allegory through painterly compositions." (Rotten Tomatoes Critics Consensus 93%)