Nieuwsbrief
T
F

Pat Garrett & Billy the Kid

Sam Peckinpah

1973, 122 min, VS, taal: Engels, Nederlands / Frans, 35mm
i.s.m. Film-Plateau

Voorstelling:

Tue 08.12 20:30 tot 22:30

ticket: €5 (standaard) / €3 (reductie)
RESERVEER

Sam Peckinpah wordt gezien als een grootmeester in de revisionistische western. Het Wilde Westen gaf veel stof voor moderne mythevorming en met deze film behandelt Peckinpah een paar van haar meest iconische figuren.

Ingehuurd als wethandhaver wordt voormalig bandiet Pat Garrett belast met de opdracht zijn ex-kompaan Billy The Kid om te leggen. Op brute wijze breekt Peckinpah met de fabelachtige voorstelling van het Wilde Westen om een wereld te schetsen vol corruptie, brutaliteit en zinloos geweld. Er is schijnbaar geen plek voor helden in deze van melancholie doordrongen voorstelling van New Mexico.

Peckinpah, gekend voor zijn verhitte krachtmetingen met de studio’s, doorstond ook hier een door problemen geplaagde productie. 21 dagen achterop schema en 1,6 miljoen dollar over budget kwam de film in de knipgrage handen van MGM president James Aubrey die dit meesterwerk grondig in speelduur en kwaliteit liet inboeten. Pas na vijftien jaar kwam de oorspronkelijk voorziene versie uit, waarna de film kritisch werd geherwaardeerd en terecht zijn status als klassieker kreeg.

Een bitterzoete zwanenzang voor het Wilde Westen.

RESERVEER HIER JE TICKETS