Nieuwsbrief
T
F

The Public Enemy

William Wellman

1931, 83 min, VS, taal: Engels, Nederlands - Frans, 35mm
i.s.m. Film-Plateau

Voorstelling:

Tue 27.10 20:30 tot 22:00

ticket: €5 (standaard) / €3 (reductie)
RESERVEER

Samen met Little Caesar (1931) en Scarface (1932) was The Public Enemy geïnspireerd door het klimaat van corruptie en geweld dat tijdens de Amerikaanse drooglegging hoogtij vierde. Gangsters als Arnold Rothstein, Bugs Moran en Al Capone vochten bloedige bendeoorlogen uit en zouden de inspiratiebron vormen voor vele generaties genrefilms.

Deze prototypische gangsterfilm behandelt de rise and fall van jonge delinquent Tom Powers, die zich van kleine misdadiger opwerkt tot de positie van gewetenloze gangsterbaas. Regisseur Wellman gaat voor een rauwe, realistische toon en schuwt de meer onhebbelijke eigenschappen van het hoofdpersonage niet.

De visuele stijl van de film inspireerde regisseurs zoals Scorsese en Coppola, terwijl James Cagney’s intense vertolking als tragisch misdaadfiguur één van de meest memorabele personages oplevert in de Amerikaanse filmgeschiedenis.

Om de censor tevreden te stellen was het belangrijk om duidelijk te maken dat de film deze levensstijl niet tracht te veredelen. De film bevat dan ook een buitengewoon bruut einde en wordt vergezeld van een didactische pro- en epiloog waarin de gangster omschreven wordt als een ‘sociaal probleem’ dat behandeld dient te worden.

RESERVEER HIER JE TICKETS