Nieuwsbrief
T
F
Thu 26.03 - 20:30

Bait (geannuleerd)

Mark Jenkin, 2019, 89'

ticket: geannuleerd

RESERVEERUPDATE: Door de preventieve richtlijnen rond het coronavirus is vanuit de Hogent beslist om alle publieke evenementen van KASK tot aan de paasvakantie te annuleren. Daar vallen ook de vertoningen van KASKcinema onder - even geen film dus. We vinden dit spijtig en vervelend en veel andere dingen, en hopen dat dit uw agenda en uw liefde voor film niet al te veel verstoort.

Het woest originele Bait van regisseur Mark Jenkin was afgelopen jaar een indie-hit in het Verenigd Koninkrijk en won recent nog de BAFTA voor beste Britse debuut. Jenkin maakte deze film over het vissersleven in het zuidelijke Cornwall op 16mm met een opwindbare Bolexcamera. Hierdoor is het geluid apart opgenomen en gedubd, wat de film een prachtig klassieke feel van de jaren ’40 ‘slice of life’-cinema geeft. Toch behandelt Jenkin moderne thema’s zoals gentrificatie en verlies van identiteit in een steeds homogener wordende wereld.

Nadat 'tourists go home!'-bordjes in metropolen als Berlijn en Barcelona te zien waren, duiken ze volgens Mark Jenkins korrelige zwart-witdrama nu ook in kleine vissersstadjes in Zuidwest-Engeland op. Twee broers zien met lede ogen toe hoe hun ouderlijke huis in een pittoreske Airbnb verandert, Londense yuppies met hun Land Rovers alle parkeerplaatsen inpalmen en hoe ze zelfs hun plek aan de toog verliezen aan dronken toeristen op kroegentocht. De Britse indie-regisseur toont de groeiende agitatie van de twee zeebonken in een tactiele stijl die meer bij oude B-horror past dan bij een film over een pittoreske havenstad. Jenkin wil met zijn excentrieke drama dan ook geen extra toeristen naar Cornwall lokken, maar avonturiers verleiden om zich aan zijn hypnotiserend experiment over te geven.

De Monokino-vertoning van de film in Oostende is de aftrap van een brede release in het kader van Please Release Me. Die gebeurt in samenwerking met Kunstencentrum BUDA (Kortrijk), Netwerk Aalst (Aalst), Cinema ZED (Leuven), De Cinema (Antwerpen), Cinema RITCS (Brussel), The Roxy Theatre (Koersel) en Focus Knack.