Nieuwsbrief
T
F
Tue 30.01 - 20:30

Beau Travail

Claire Denis, 1999, 92’, 35mm, Frans gesproken, Engels ondertiteld
i.s.m. Cinea

ticket: €6 (standaard) / €4 (reductie)

RESERVEERClaire Denis schrijft haar cinema op het lijf van haar acteurs. Hun - vaak ontblote - huid, hun vlees, is het landschap waarover ze haar camera laat glijden, soms vanop een gênant intieme afstand. Terwijl lust steeds om de hoek loert, gaat de ongrijpbare intimiteit tussen acteurs en camera, tussen acteurs onderling, dieper dan enkel het soort begeerte dat we met seks associëren.

In Beau travail, dat zich afspeelt in Djibouti, met soldaten van het Franse Vreemdelingenlegioen als protagonisten, markeren sporen van koloniaal geweld de lichamen van zowel onderdrukten als onderdrukkers. Officieren staren verlangend naar hun ondergeschikten en flirten met de lokale vrouwen. Denis' camera overstijgt grenzen van klasse en ras en probeert de sensuele alchemie van twee lichamen in elkaars nabijheid te ontcijferen. Het resultaat is een studie van hoe mensen liggen, zitten, staan, bewegen, en dan vooral hoe ze dansen: hoe ze hun energie opkroppen of net de vrije loop laten.

Dat laatste gebeurt vaak op een oogverblindend gewelddadige manier. Dit vervaagde onderscheid tussen schoonheid en geweld vinden we ook terug in Maya Derens Meditation on Violence, een ogenschijnlijk rechttoe rechtaan registratie van een Chinese gevechtskunst-performance. Maar ook Derens camera gaat dieper dan 'skin-deep'... Deze kortfilm is het voorgerecht.

In samenwerking met Cinea, en inleiding door Bart Versteirt en Lisa Colpaert.

Meld je aanwezigheid op het Facebook-event.