Nieuwsbrief
T
F
Wed 20.04 - 20:30

Belle de Jour (1967)

Luis Buñuel, Frankrijk-Italië, 1967, 101', Engels ondertiteld
i.s.m. Classics Restored

ticket: €6 (standaard) / €4 (reductie)

RESERVEERIn Luis Buñuels Belle de jour verbergt Catherine Deneuves porseleinen perfectie een gebarsten binnenkant. In een van haar meest iconische rollen vertolkt ze Séverine, een jonge Parijse huisvrouw die haar verboden verbeelding niet kan rijmen met haar dagelijkse leven aan de zijde van haar plichtsgetrouwe echtgenoot Pierre. Onder het pseudoniem 'Belle de jour' neemt ze een baan aan in een plaatselijk bordeel.

Op de persconferentie voor Belle de jour veinsde Buñuel hardnekkig doofheid uit weigering zijn film te verklaren. Hij geeft de kijker liever de vrijheid om voor zichzelf uit te maken of wat we zien fantasie of werkelijkheid is. In het debat dat volgde op deze "schandaalfilm", inclusief censuur, ging die nuance volledig verloren. Voor Buñuel, en met hem de hele surrealistische traditie, is de strikte scheiding tussen het bewuste en onderbewuste klinkklare onzin. Met Belle de jour laat hij ons in beelden gissen naar wat (wens)droom is en wat realiteit.

Gerestaureerd in 4K op basis van het originele negatief, door StudioCanal met de steun van CNC, Cinémathèque française, Fonds Culturel Franco-Américain en Yves Saint Laurent.