Nieuwsbrief
T
F
Thu 13.12 - 20:30

Voice-over: Brazil

Terry Gilliam, 1985, 142’, geen ondertitels, Blu-ray
i.s.m. Kinoautomat

ticket: €6 (standaard) / €4 (reductie)

RESERVEERNa een geslaagde pilooteditie met Aguirre, zetten wij in samenwerking met Kinoautomat een nieuwe serie cinefiele oorkondes verder. In de reeks Voice-Over wordt het geluid van de film gedempt en gaat het passionele gepalaver van de regisseur op maximum.

Ditmaal ruilen we Ary Barroso’s zwoele gezang voor het manische gemompel van Terry Gilliam met de vertoning van Brazil. Dit huzarenstukje veroverde het hart van menig filmfan met zijn dystopische verbeeldingskracht, Kafkaiaanse karikaturen en grotesk gevoel voor humor.

Bureaucraat Sam Lowry verlangt naar ontsnapping en heldendom doorheen zijn dagen van administratief slaafschap in een futuristisch totalitaire staat. Deze dagdromen krijgen echter op dramatische wijze vorm wanneer hij ongewild terechtkomt in de machinerie van het verzet en diens manische kopstukken.

Hoe het 1984-geïnspireerd universum tot stand kwam en op spectaculaire wijze verbeeld werd, doet Gilliam zelf op enthousiaste doch sardonische stijl uit de doeken. De toverhoed van de regisseur wordt bijgevolg geledigd en diens instrumenten gedissecteerd. Maar ook frustraties met cast en crew worden op kleurrijke wijze gedeeld in een director’s commentary zonder blad voor de mond.