Nieuwsbrief
T
F
Thu 18.05 - 20:30

Burning Days (2022)

Emin Alper, 2022, Turkije, Frankrijk, Duitsland, Nederland, Griekenland & Kroatië, 129', Turks gesproken, Engels ondertiteld
i.s.m. Please Release Me

ticket: €6 (standaard) / €4 (reductie)

RESERVEEREmre, een jonge openbare aanklager, krijgt een post toegewezen in woestijndorp Yaniklar waar de enige bron van water grondwatertoevoer is. Dit resulteert in zinkgaten én in een burgemeester die de macht stevig in handen houdt via een monopolie op de waterbron. Na een aanvankelijk warm welkom neemt de spanning langzaam maar zeker toe. Emre wordt meegesleurd in een dronken nacht waarin een misdaad wordt gepleegd, en die nadien in mysterie wordt gehuld. Als Emre dan ook nog een band opbouwt met Murat, de eigenaar van de lokale krant, gonst het dorp van de verhitte geruchten.

Burning Days is een parabel over kleinstedelijke corruptie in ruraal Turkije, met als middelpunt een buitenstaander die de strijd aangaat met de ongeschreven wetten van het dorp. De atmosferische breedbeeld cinematografie laat de kijker mee zweten met de personages en zet de toon voor een intense thriller met neonoir en western invloeden. De gemaskerde queer ondertoon gebruikt regisseur Emin Alper als brandstof voor een scherpe kritiek op het machismo en de misogynie van een dominant patriarchale maat schappij. Burning Days onderzoekt bijtende thema’s zoals sociale amnesie, maar ook de dreiging van de klimaatcrisis en problemen veroorzaakt door een bestuur zonder duurzame oplossingen.