Nieuwsbrief
T
F
Tue 28.01 - 20:30

Chained for Life

Aaron Schimberg, 2019, 91’, DCP, Engels gesproken & geen ondertitels

ticket: €6 (standaard) / €4 (reductie)

RESERVEER“Actors and actresses who are beautiful start with an enormous advantage because we love to look at them”, lezen we aan het begin van Chained For Life. In wat volgt, zien we een speelse maar ernstige reactie op de rigide manier waarop tal van films schoonheid, normaliteit, lelijkheid en monsterlijkheid een betekenis geeft.

Chained For Life deelt zijn titel met een film uit 1952, een exploitation-film waarin een echt bestaande Siamese tweeling opgevoerd wordt in de rol van ‘freaks’. De freaks krijgen op het eerste zicht een gelijkaardige rol toebedeeld in Chained For Life uit 2019. In de vele schaduwen van een oud ziekenhuis loeren immers de reuzen, de monsters, de ‘bearded ladies’. Maar wanneer “cut” groepen wordt, start een geestige ommekeer van verwachtingen en perspectieven.

Centraal staat een mooie blonde actrice die, niet toevallig, een blinde vrouw speelt. Haar tegenspeler is een fysiek gehandicapte man (de fantastische Adam Pearson uit Under The Skin), op wie haar personage verliefd moet worden. De verschillende realiteitsniveaus raken in de war wanneer de grens tussen acteur en personage vervaagt. Voelt de actrice echt iets voor de man? Of gaat het om een uitvergroting van goede bedoelingen, een compensatie van privilege en verschil? De verwarring over representatie gaat voorbij het inhoudelijke en neemt de vorm van de film over wanneer de mensen in de schaduw de spotlights inpalmen.

“Packed with rambling digressions, sudden shifts of tone, and playful fake-outs as it shuttles between layers of “reality” and performance, but constructed with precision and assurance, it leaves you with both a sugar high and slight sense of nausea.” (The Guardian)

"In een antwoord daarop peilt de regisseur naar de erfenis van cinema, het aandeel van film in de stigmatisering van alles wat afwijkt en de uitbuiting van angsten en fascinaties bij de kijker." (Filmmagie)

De reeks Please Release Me loopt in samenwerking met Kunstencentrum BUDA, De Cinema, Cinema ZED, The Roxy Theatre, Cinema RITCS en Knack Focus.

Dit is een vertoning in het kader van themamaand FRICTIE, een focus op de ficties van de realiteit.