Nieuwsbrief
T
F
Wed 20.11 - 20:30

Chronopolis + Concert

Piotr Kamler, 1982, 52’, digitale file, geen ondertitels
i.s.m. Vooruit & Kraak

ticket: €5 via www.vooruit.be

RESERVEEREastern Daze is een vierdaags festival, in samenwerking met KRAAK, Meakusma Festival en Vooruit, dat de grenzen van het traditionele westerse muziekkader met de glimlach uitgomt. Op deze openingsavond vertonen we de volstrekt unieke animatiefilm Chronopolis, met muziek van Luc Ferrari.

Chronopolis is een gargantueske stad ergens in de onmetelijke ruimte. De onsterfelijke stadsbewoners vervelen zich in hun saaie, eindeloze bestaan, en besluiten op een dag om de tijd te manipuleren. Dat doen ze door te spelen met atomische deeltjes en elektriciteit, en op een monotoon ritme bizarre objecten te construeren. Ultieme doel van hun bezigheden is het in contact komen met een menselijk wezen.

Deze volstrekt unieke animatiefilm uit 1982 is een originele meditatie over tijd. Regisseur Piotr Kamler werkte maar liefst vijf jaar aan zijn uit klei geboetseerde personages, maar het resultaat staat bijna 40 jaar later nog altijd als een huis overeind. Chronopolis is een futuristische sciencefictionfabel die anno 2019 nog altijd adembenemend poëtisch mooi blijft.

De soundtrack van Chronopolis is van de hand van Luc Ferrari, grondlegger van de electro-akoestische muziek en musique concrète. Ferrari, die dit jaar 90 zou zijn geworden, was een legendarische componist die met ‘Presque rien No. 1 - Le Lever du jour au bord de la mer’ uit 1970 een ambient mijlpaal afleverde.

Na de film treden Maika Garnica en muzikale ontdekkingsreiziger Aiko Devriendt aan. Maika Garnica voelt zich thuis op het kruispunt tussen omgeving, kijker en artiest. Ze probeert de complexe relatie tussen vorm en inhoud te begrijpen via sculpturale prototypen, met het lichaam als drijvende kracht achter sociale connecties.

Tijdens EASTERN DAZE krijgt Garnica het gezelschap van muzikale ontdekkingsreiziger Aiko Devriendt. Hij volgde opleidingen muziektherapie en compositie, en is actief als multi-instrumentalist, componist en producer voor theater, dans, film en installaties. Het duo onderzoekt het klankspectrum van elk keramisch object. Gevoelsmatig en intuïtief zetten ze dit om in sferische, bijna dromerige performances met abstracte figuren en vloeiende klankvormen.

Tickets kosten €5 en bestel je via www.vooruit.be.