Nieuwsbrief
T
F
Wed 09.01 - 20:30

Commando

Mark L. Lester, 1985, 90’, Nederlands ondertiteld, Blu-ray
i.s.m. Kinoautomat

ticket: €5 (standaard) / €3 (reductie)

RESERVEERSpan die spieren op en beolie die biceps; vanavond nemen wij je mee langs de stalen contouren van het heldenlichaam.

Commando geldt als gevierd cultklassieker binnen het actiefilmgenre en inspireerde menig spektakelfilm tot het zaaien van vernieling en het oogsten van box office-recette. Deels actieopera, deels macabere komedie, en helemaal hyperbool, telt Commando als embleem voor de excessen van de genrecinema van de jaren 80.

Buiten een barokke viering van alles dat ontploffen kan, doet Commando ook dienst als een van de films die Arnold Schwarzeneggers carrière bezegelde als Hollywood godheid en ontoombare mantank. De voormalige Mister Universe ontpopt zich hier tot perfect ontworpen macho moordmachine annex mythologisch vaderfiguur die alles ten dienste stelt om zowel natie als dochter veilig te houden.

Gastspreker Lennart Soberon (Kinoautomat) laat zijn filmanalytische sixpack zien met een lezing over de politiek van het lichaam in het actiefilmgenre. Glanzende torso’s zijn graag geziene gasten in de spektakelcinema van de jaren 80, maar deze basten doen tevens dienst als strak gespannen canvassen waarop een imperialistische ideologie kon worden vormgegeven. De trauma’s, verlangens en politieke projecten van de VS staan met strakke lijnen op het heldenlijf geschreven.

Hoe deze lichamen zich voorbij de idealen en bedreigingen van Reagans Amerika bewegen, wordt tijdens deze krachttoer uit de doeken gedaan.

Dit is een film in de reeks Body Stuff, een focus op seks en lichaam in januari. In samenwerking met Kinoautomat.