Nieuwsbrief
T
F
Tue 27.03 - 20:30

Das grosse Museum

Johannes Holzhausen, 2014, 94', Duits gesproken, Engels ondertiteld, DCP
i.s.m. Film-Plateau

ticket: €6 (standaard) / €4 (reductie)

RESERVEERDe Oostenrijkse documentairemaker Johannes Holzhausen biedt een bijzonder intrigerende en fijnzinnige blik achter de monumentale façade van het wereldberoemde Kunsthistorisches Museum in Wenen. In een contemplatieve stijl van direct cinema – zonder off-screen commentaarstem, interviews en achtergrondmuziek – observeert hij de dagelijkse routine van het museum dat onderhevig is aan een groots renovatieproces.

De glijdende camerabewegingen absorberen niet alleen de grandeur van de museale architectuur, maar registreren ook de microkosmos waarbinnen het veelzijdige personeel met een oprechte toewijding met de collectie omgaat. Bevlogen discussies over de typografie van het nieuwe logo, een geëmotioneerde curator die op het punt staat op pensioen te gaan, schoonmakers die met een minutieuze precisie de schaamdelen van Canova’s Theseus afstoffen en een werknemer die geanimeerd door de eindeloze gangen van het museum stept.

Doorheen de ogen van de charismatische museumwerknemers exploreert Holzhausen op een subtiele en humoristische wijze hoe een contemporaine culturele instelling omgaat met noties als integriteit, concurrentiedruk, vergankelijkheid en (nationale) identiteit.

De film wordt ingeleid door Joséphine Vandekerckhove.