Nieuwsbrief
T
F
Wed 03.10 - 20:30

Edvard Munch

Peter Watkins, 1974, 221', Engels ondertiteld, Blu-ray
i.s.m. Kinoautomat

ticket: €6 (standaard) / €4 (reductie)

RESERVEERVanaf dit seizoen is het Gentse filmcollectief Kinoautomat een vaste gast in de programmatie. Maandelijks zetten zij hun kinoclubs verder in KASKcinema: een filmvertoning, voorafgegaan door een uitgebreide inleiding van een expert.

In Edvard Munch schetst enigmatisch regisseur Peter Watkins een bijna vier uur durend chef d’oeuvre rond de muzen en demonen die het leven van de gelijknamige expressionistische schilder bevolkten. Watkins perfectioneert zijn docudrama stijl met een onconventionele biopic die menig genreregel breekt en kunstenaarsmythe ontkracht. Anachronistische stijlfiguren, geïmproviseerde dialogen en een aan diggelen geslagen vierde wand worden allen ingezet om een bevreemdende doch intimistische kijk te geven op de creatieve krachten en persoonlijke kwellingen die invloed hadden op Munchs oeuvre.

Gastspreker Ive Verdoodt biedt ons een staalkaart van Watkins' vakmanschap met een lezing die de kunstenaar als filmsubject van dichtbij beschouwt. In biopics en documentaires vormt de kunstenaar vaak een onderwerp van adoratie en analyse. Veelal komen hier echter dezelfde stijlgrepen en clichés aan bod en vieren formulaire noties van getormenteerd doch geniaal kunstenaarschap hoogtij. Door middel van een scherpe dissectie van Watkins' werkwijze en stijl wordt de uitzonderlijke benadering van deze thematiek toegelicht en worden andere kunstenaarsbiopics aan het blozen gebracht.