Nieuwsbrief
T
F
Wed 20.02 - 20:30

Funny Games double bill

Michael Haneke, 35mm, Nederlands ondertiteld

ticket: double bill: €8 / €5 - films apart: €5 / €3

RESERVEER


20:30 | Funny Games (Michael Haneke, 1997, 108’)
Trailer
22:30 | Funny Games US (Michael Haneke, 2007, 111’)
Trailer

Als afsluiter van de focus op het vroege werk van Michael Haneke serveren we zijn beste film en zijn kopie.

Tien jaar na het Oostenrijkse origineel slaagde Haneke erin om, met de dappere hulp van Naomi Watts, een Amerikaanse remake van Funny Games te financieren. Hij koos resoluut voor een shot-by-shot remake om de ideeën van het origineel - en de scherpe pijlen naar Hollywood - naar een breder Amerikaans publiek te brengen. Zijn Trojaanse paard faalde in die zin: ondanks Amerika’s voorliefde voor Naomi Watts en horror flopte de film aan de box office.

Enige troost: Michael Haneke zei tijdens het draaien van de eerste Funny Games dat, mocht de film een succes worden, het publiek hem niet begrepen had. Wie niet goed kijkt, ziet in Funny Games misschien enkel een horrorfilm over een gezinnetje dat in hun buitenverblijf overmeesterd wordt door twee jonge criminelen. Voor wie verder wil kijken, is heel wat meer aan de hand.

Met Funny Games wil Haneke vragen oproepen over onze reactie op geweld in film en media. Om dat te bereiken, wordt iets zeer vervelend van de kijker gevraagd: een rol spelen in de film.

Een double bill voor de durver.