Nieuwsbrief
T
F
Tue 31.03 - 20:30

Gone with the Wind (geannuleerd)

Victor Fleming & George Cukor, 1939, 238’, 35mm, Nederlands en Frans ondertiteld
i.s.m. Film-Plateau

ticket: geannuleerd

RESERVEERUPDATE: Door de preventieve richtlijnen rond het coronavirus is vanuit de Hogent beslist om alle publieke evenementen van KASK tot aan de paasvakantie te annuleren. Daar vallen ook de vertoningen van KASKcinema onder - even geen film dus. We vinden dit spijtig en vervelend en veel andere dingen, en hopen dat dit uw agenda en uw liefde voor film niet al te veel verstoort.

Al sinds zijn publicatie in 1936 staat Margaret Mitchells Gone With the Wind bekend als ‘The Great American Novel’. Maar wellicht nog bekender is de epische en alom geprezen filmadaptatie van Victor Fleming en George Cukor uit 1939. De film sleepte niet minder dan acht Oscars in de wacht. De adaptatie was niet eenvoudig, onder meer door de lijvige omvang van het originele boek, waardoor de film met zijn originele 3 uur en 58 minuten nog steeds een van de langste Hollywoodfilms aller tijden is.

Dit narratieve meesterwerk dramatiseert de dieptes van menselijke passie met grootse intensiteit, brengt het drama van de Amerikaanse Burgeroorlog en de Reconstructie (1861-1877) tot leven, en verbeeldt het leven van Scarlett O’Hara (Vivien Leigh), een verwende en manipulatieve dochter van een rijke plantage-eigenaar in Georgia. De film is weliswaar omstreden door de verbeelding van zwarte stereotypes en ‘lost cause’ mythes, en biedt de kijker een relatief positief beeld van ‘white supremacy’ in het Amerikaanse Zuiden.

Deze film wordt ingeleid door Lisa Colpaert (UGent).