Nieuwsbrief
T
F
Tue 20.02 - 20:30

Hitler’s Reign of Terror

Michael Mindlin, 1934, 55', Engels gesproken, Nederlands ondertiteld, DCP
i.s.m. Film-Plateau

ticket: €6 (standaard) / €4 (reductie)

RESERVEERJournalist en uitgever Cornelius Vanderbilt IV stond in 1934 samen met regisseur Michael Mindlin in voor wat als de eerste Amerikaanse anti-nazifilm wordt beschouwd.

De propagandistische documentaire is een van die films die filmkenners van elk allooi bekoort. Theoretici kunnen zich buigen over de verwevingen tussen feit en fictie: de film bestaat uit nieuwsfragmenten, ter plaatse gedraaid documentairemateriaal en zorgvuldige re-enactments. Zo geeft de film wel een waarachtige, maar daarom niet per se waarheidsgetrouwe blik op de machtsovername door de nazi’s. Cinefielen met een hart voor de politieke implicaties van hun geliefkoosde medium vinden ook hun gading.

In de Verenigde Staten veroorzaakte de film anekdotische relletjes tussen censuurcommissies en nazidiplomaten, die de film om weinig verrassende redenen liever niet in circulatie zagen. Maar vooral voor de Belgische liefhebber is dit een bijzondere vertoning. Het is immers in Cinematek dat recent de enige kopie van deze lang verloren gewaande film opdook.

De film wordt ingeleid door Eva Hielscher.