Nieuwsbrief
T
F
Tue 10.01 - 20:30

Land of Silence and Darkness (1971)

Werner Herzog, 1971, Bondsrepubliek Duitsland, 85', Duits gesproken, Engels ondertiteld

ticket: €6 (standaard) / €4 (reductie)

RESERVEERWerner Herzog is geen vreemde tot het bevragen van de mens haar plek in het universum. Op zoek naar wat hij een ecstatic truth noemt, verkent hij de absurditeit van het dromen in een koele en onverschillige kosmos. Dit resulteert enerzijds in een reeks megalomane ontdekkingstochten, zoals Aguirre, The Wrath of God (1972) en Fitzcarraldo (1982), waar geweldenaars in strijd met de natuur verwikkeld zijn, maar ook in films die schoonheid op onverwachte plekken vinden. Vooral zijn documentairewerk biedt een blik op de complexiteit van de zoektocht naar betekenisgeving in een onvolmaakte wereld vol wreedheid en tegenslag.

Land of Silence and Darkness is een innemende documentaire uit Herzog zijn beginjaren die een groep blind-dove mensen volgt in hun alledaagse leven. Anders dan films die beperkingen onderzoeken als medische aandoening of maatschappelijk probleem, schuwt Herzog een pathologiserend discours voor een meer filosofische benadering tot zintuiglijke perceptie en menselijke beleving. Het resultaat is een delicaat filmgedicht dat naar de contouren tast van andere ervaringsvelden en lof bezingt voor de schoonheid van het bestaan.

Deze film wordt ingeleid door programmator Lennart Soberon. Voordat de fillm begint wordt de afstudeerfilm Tout ce que tu veux van Faust Lust Smiatek.