Nieuwsbrief
T
F
Tue 26.02 - 20:30

Inclusief

Ellen Vermeulen, 2018, 73’, DCP
i.s.m. Film-Plateau

ticket: €6 (standaard) / €4 (reductie)

RESERVEER


Na met haar langspeel-documentaire en debuut ‘9999’ de thematiek van psychologische gezondheid in het Belgisch gevangeniswezen te hebben aangesneden, richt filmmaakster Ellen Vermeulen haar lens op een nieuw prangend vraagstuk.

In Inclusief wordt op beheerste en analytische wijze de huidige staat van inclusief onderwijs in Vlaanderen behandeld. Het in 2014 goedgekeurde M-decreet had tot doel om kinderen met een beperking zo veel mogelijk in het reguliere onderwijs te integreren, in plaats van in buitengewone scholen. Deze beslissing kon op gemengde reacties rekenen uit bezorgdheid voor de praktische haalbaarheid en mogelijkheid tot kwalitatieve zorg voor deze kinderen.

Zonder oordelen of rechtlijnige boodschap wordt een schets gegeven van het klimaat, de mensen steeds voorop plaatsende die deze structuren bevolken. In zwart-wit en op pellicule worden de vele kleine momenten, manerismen en gebruiken van de klas op indringende doch integere wijze geregisterd. Zo wordt een veelstemmig orkest aan ervaringen en meningen tot een krachtig staaltje documentaire-cinema gepuurd.

De film wordt ingeleid door Susan Vertoont.

Q&A met Ellen Vermeulen.