Nieuwsbrief
T
F
Tue 10.05 - 20:30

La Noire de… (1966)

Ousmane Sembène, Senegal-Frankrijk, 1966, 65’, ENG ondertiteld
i.s.m. Film-Plateau

ticket: €6 (standaard) / €4 (reductie)

RESERVEERDagelijks doorkruist Diouana, een jong Senegalees meisje, de straten van Dakar op zoek naar broodwinning. De werkloosheid is groot in de hoofdstad, zeker voor vrouwen. Op slinkse wijze wordt ze naar Frankrijk gelokt door een rijk bourgeois koppel. Daar neemt ze een baan aan als hun huishoudster, maar al snel wordt haar vrijheid ontnomen. Wanneer de dagelijkse vernederingen zich opstapelen, verliest Diouana letterlijk haar stem. Sembène benadrukt dit stilzwijgen en Diouana wordt een symbolisch personage voor alle stemlozen in de wereld. Tegelijk onthult hij ook Diouana's immense waardigheid en groeiende kracht.

Ousmane Sembène is een van de prominente pioniers van de sub-Sahara Afrikaanse cinema. Na de onafhankelijkheid van Senegal in 1961, startte hij er zijn eigen producties en wilde via films Afrikaanse verhalen tot bij een groot publiek brengen. Tot voorheen was het wettelijk verboden (Le Décret Laval) voor Afrikanen in de Franse koloniën om films te maken en zo expressie te geven aan hun artistieke, culturele of politieke visie.

La Noire de… wordt voorafgegaan door een kortfilm van de hedendaagse Britse filmmaakster Onyeka Igwe. Zij brengt ode aan haar grootvader en zijn geboorteland Nigeria door een geschiedenis te vertellen op vier verschillende manieren: via een volksverhaal van twee broers; via een VHS-tape van een Nollywood TV-serie; via een verhaal van de familiepatriarch en via de eigen dagboekaantekeningen die ze maakte tijdens haar eerste bezoek aan Nigeria.

Deze film wordt ingeleid door filmwetenschapper Alexander De Man.