Nieuwsbrief
T
F
Tue 10.12 - 20:30

No Home Movie

Chantal Akerman, 2015, 115’, DCP, Nederlands ondertiteld
i.s.m. Film-Plateau

ticket: volzet

RESERVEERHuiselijke interieurs, evocaties van beslotenheid en ruimtelijke structuren nemen een bijzondere plaats in binnen het oeuvre van Chantal Akerman. Met haar laatste film No Home Movie brengt de Belgische cineaste een rauw en ontroerend portret van de relatie met haar moeder Natalia, enkele maanden voor haar overlijden. Als overleefster van Auschwitz bracht Natalia haar hele leven in angst door en verliet ze zelden de omgeving van haar Brusselse appartement.

Akermans karakteristieke stijl van een statische camera en extreme long-takes worden aangevuld met op smartphone gedraaide scènes en sterk ingezoomde beelden van intieme Skype-gesprekken. De geborgenheid van het burgerlijke interieur van Natalia’s appartement staat in schril contrast met de transitoire landschappen van Akermans reizen en de onstuimige natuur in Israël. Deze ruimtes belichamen echter allemaal eenzelfde gevoel van innerlijke rusteloosheid en het nostalgische verlangen elders te zijn.

De film wordt ingeleid door Joséphine Vandekerckhove (UGent).

Deze vertoning is volzet. Wil je toch je kansen wagen: kom af en zet je naam op de wachtlijst die aan de avondkassa (open vanaf 20:00) wordt aangelegd.