Nieuwsbrief
T
F
Thu 05.10 - 20:30

Ogen Open

Rick de Leeuw en Hans Aarsman, 90'

ticket: €6 (standaard) / €4 (reductie)

RESERVEER


Voor de meesten onder ons zijn foto’s mooi, aangrijpend of dierbaar. Niet voor Hans Aarsman, in Nederland bekend van De Wereld Draait door en De Volkskrant. Voor hem zijn foto’s stilgezette stukjes werkelijkheid. Dat biedt de mogelijkheid een en ander nauwkeurig te bekijken en te ontdekken wat zich heeft afgespeeld voor de lens. De reden dat hij De Fotodetective wordt genoemd.

Films zijn voor Hans Aarsman - net als foto’s - een bron van ontdekkingen. In de loop der jaren heeft hij een fascinerende verzameling aangelegd van veelbetekenend gedrag van mens en dier. In Ogen Open laat hij ons voor het eerst meekijken naar zijn film- en videofragmenten. De rode draad is: Wat betekent film in tijden van groot en klein leed? Indringend en onderhoudend wordt hij aan de tand gevoeld door Rick de Leeuw. Halverwege de avond schuift de Gentse filmmaker Didier Volckaert mee aan tafel. Ogen open, allemaal!

Hans Aarsman is onderzoeker, in de ruimste zin van het woord. In zijn wekelijkse rubrieken in dagblad De Tijd en De Volkskrant analyseert hij persfoto’s. Aarsman bundelde zijn fotocolumns in twee succesvolle publicaties: Ik zie, Ik zie en Wat jij niet ziet. Hij toert langs Nederlandse theaters met zijn derde theatershow over waarneming: Precies Andersom, een hilarische en inzichtelijke avond over uitzoomen en dingen die totaal anders uitpakken dan je dacht. Samen met regisseur David de Jongh werkt hij aan documentaires. Hij schreef theatermonologen voor Josse De Pauw en Dirk Roofthooft.

Rick de Leeuw is zanger, al jaren. Daarnaast schrijft hij gedichten en romans met titels als De laatste held, Comeback en Zuiderziel. Voor Gène Bervoets schreef hij een monoloog over pater Phil Bosmans, die nu in de theaters te zien is. Over de 16e eeuwse Brusselse stadsdichter Jan Smeken schreef hij een historische schelmenroman die in september verschijnt. Met mannen als Jan Mulder en Karl Vannieuwkerke praat hij op PlaySports graag en veel over voetbal.

Met Hans Aarsman zit Rick de Leeuw in De Moordclub, een groep vrienden die aan de hand van oude politiefoto’s probeert te reconstrueren wat er exact gebeurd is.

Ogen Open is een productie van Claire Beke - Communicatie in Cultuur en kwam tot stand dankzij de medewerking van het Vlaams-Nederlands Huis deBuren als coproducent. Met dank aan Cinema Zuid en Academie Waasmunster.