Nieuwsbrief
T
F
Mon 16.12 - 14:00

Out of the present

Andrei Ujică, digitale file, 96'
i.s.m. Europalia & Roemeens Cultureel Instituut

ticket: €5 (standaard) / €3 (reductie) / gratis voor studenten

RESERVEERDeze namiddag komen twee bijzondere filmmakers, Andrei Ujică en Johan Grimonprez, bedreven in het werken met found footage, samen voor een masterclass (10:30 - 12:30, gemodereerd door Dominique Nasta van ULB en open voor iedereen) en een vertoning van hun films. Dit gebeurt in samenwerking met Europalia en het Roemeens Cultureel Instituut, en is gratis voor studenten.

Om 14:00 vertonen we de film Out of the Present van Andrei Ujică. De Roemeense filmmaker stelt de plaats van de mensheid in het universum in vraag met deze uitzonderlijke film. Russische ruimtereiziger Sergei Krikaley verblijft tien maanden aan boord van het Mir ruimtestation. Beelden van zijn verblijf worden gecontrasteerd met beelden van de val van de Sovjet-Unie.

“De buitenaardse shots en scènes doen deze historische gebeurtenissen kleiner lijken. Sterrenstelsels strekken zich als zandkorrels uit over de hemel, en zelfs het historische schouwspel van het ineenstorten van de Sovjetstaat verschrompelt in deze vergelijking.” (Michael Wilmington, Chicago Tribune)

Na de film is er een Q&A met de maker.

Tussen 12:30-14:00 en 17:30-18:30 kan je ook de expo van de Roemeense kunstenaar Ion Grigorescu bezoeken in KIOSK, iets verderop in de KASK-gangen.