Nieuwsbrief
T
F
Wed 05.12 - 20:30

Strangers on a train

Alfred Hitchcock, 1951, 101’,
Franse en Nederlandse ondertitels, 35mm
i.s.m. Kinoautomat

ticket: €6 (standaard) / €4 (reductie)

RESERVEERSlijp je dolken en sluit de coupédeuren, vanavond nemen we je mee op een suspensrijke rit doorheen moordzuchtige complotten en verkoelde mannenharten.

Strangers on a Train geldt als een van de vele crescendo’s van thrillermaestro Alfred Hitchcocks langdurende en invloedrijke carrière. Gebaseerd op de gelijknamige roman van Patricia Highsmith draait Strangers on a Train rond een bondgenootschap tussen twee treinreizigers en het bloedvergieten dat hieruit voortvloeit. Uit een simpele premisse bouwt Hitchcock een goed uitgeruste speeltuin om zijn thematische stokpaardjes en emotionele terreurtechnieken aan het werk te stellen. Wat volgt is een van morele ambiguïteiten doorspekte treinreis die nimmer stoom noch scherpte verliest.

Gastspreker Shauni De Gussem richt zich voor de vertoning op de vertaling van boek naar beeld en biedt inzicht in de adaptatiestrategieën van Hitchcock ten aanzien van Highsmiths gelijknamige roman. De platitude ‘het boek is beter dan de film’ wordt opzij geschoven in voorkeur van een diepgaande analyse van wat al dan niet kan worden verloren of gewonnen in boekverfilmingen.

In samenwerking met het Gentse filmcollectief Kinoautomat.

Deze voorstelling is volzet.