Nieuwsbrief
T
F
Wed 28.09 - 22:30

Weird Wednesday: Phase IV (1974)

Saul Bass, Engels gesproken, Engels ondertiteld, 84'

ticket: €6 (standaard) / €4 (reductie)

RESERVEERVouw je aluminium hoedje en richt je blik naar de hemel (of ten minste naar het scherm): ook onze Weird Wednesday cultfilm-reeks is terug. Als een radioactief stuk ruimtepuin slaan we in met Phase IV.

Er kriebelt wat in de Arizona woestijn. Na een kosmisch verschijnsel begint een kolonie mieren plots een gevoel voor geometrie te ontwikkelen en tekenen van buitensporige intelligentie te vertonen. Wanneer een team wetenschappers eropuit wordt gestuurd om het fenomeen te observeren, gaan de mieren in de tegenaanval. De eeuwige strijd tussen mens en mier wordt echter een voorwendsel om op een filosofische ontdekkingstocht te gaan zoals enkel de beste sci-fi dat kan.

In tegenstelling tot wat de synopsis doet vermoeden, is Phase IV een meditatieve verkenning van de relatie tussen mens en natuur, maar dan in een keurig dichtgeritst B-film jasje. Kroonprins der filmposters Saul Bass (zijn eerste en enige onderneming als regisseur) gebruikte H. G. Wells zijn kortverhaal "Empire of the Ants" slechts als meststof voor wilde visuele ideeën en grote existentiële vragen. De film houdt dan ook het midden tussen 50s pulp als Them! (1954) en breinbrekende sci-fi als 2001: A Space Odyssey (1968).

Deze film wordt ingeleid door programmator Lennart Soberon.