Nieuwsbrief
T
F
Wed 27.10 - 22:30

Zardoz (1974)

John Boorman, Ierland/VSA, 104', Blu-ray

ticket: €6 (standaard) / €4 (reductie)

RESERVEERVorige jaar verliet filmlegende Sean Connery ons voor de eeuwige groene highlands. Om zijn warme basstem en zwoele wenkbrauwmanoeuvres te eren proberen we hem te herinneren zoals we hem zelden zagen: met paardenstaart en roodkleurig ruimteondergoed. Zardoz is een waar curiosum in het oeuvre van Connery, alsook één van de science-fiction cinema’s wildste bastaardkinderen. In een post-apocalyptisch universum regeert kosmische steenkop Zardoz over de Eternals en Brutals. Beiden zijn in eeuwige strijd verwikkeld, of althans tot Connery’s gelaarsde gunslinger daar verandering in brengt..

Achter deze dwaze setup schuilt een verhaal van menselijke hybris en productioneel falen. Regisseur John Boorman voorzag een Star Wars waardige actiefranchise, maar kwam uit op een atonale ruimteopera met een plot zo dun als Connery’s lendendoekje. Zardoz is dan ook pure camp die zich vooral weet te onderscheiden met krampachtige dialogen, cringewaardige kostuums en tot geeuwen beroerende gevechtssequenties.

Deze film betekent de start van KASKcinema’s nieuwe reeks Weird Wednesday vertoningen; een maandelijkse ode aan de cultfilm tijdens de late uurtjes van de woensdagavond.

Deze vertoning wordt ingeleid door Lennart Soberon.